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During its 33rd meeting, the Panel noted that many infractions correspond to trips by vessels whose 
captain is not on the AIDCP List of Qualified Captains.  Several delegations expressed the view that 
vessels should not be allowed to depart under this circumstance, and it was decided that this matter should 
be considered further. It was agreed that the Secretariat should conduct a review of the existing 
requirements associated with the issue, including any requirements for qualified captains on trips by 
vessels with DMLs which do not set on dolphins, and the possibility that one criterion for issuing dolphin 
safe certificates for tuna taken by vessels with DMLs should be that the captain was on the List. The 
Secretariat also was asked to examine the logistical issues associated with establishing procedures to 
prevent vessels from departing without a qualified captain. 

There is currently no prohibition against placing an observer on a vessel with a DML whose captain is not 
on the List.  There is, however, a prohibition against issuing dolphin safe certificates for tuna caught by 
vessels with DMLs but without a qualified captain (Procedures for AIDCP Dolphin Safe Tuna 
Certification, paragraph 2f).  Also, tuna caught by a vessel with a DML whose captain was not on the List 
cannot be classified as dolphin safe. 

It is clear that one of the major infractions of the Agreement is assigning a fishing captain who is not the 
the List to a vessel with a DML.  However, the Secretariat has been unable to ascertain how it was 
decided that a vessel with a DML that did not set on dolphins during a particular trip needed to have a 
captain on the List. This is not an explicit requirement of the AIDCP nor of any of the subsidiary 
implementing documents that have been agreed, although it is included as an major infraction on the table 
of infractions agreed in June 2003. Vessels without DMLs are not required to have a captain on the List, 
and the Parties may wish to address whether this should be required of vessels with DMLs for trips during 
which no sets on dolphins will be made.  Regardless of the eventual decision on this, it might be advisable 
for clarification purposes to modify the appropriate Agreement documents. 

The Procedures for maintaining the List of Qualified Captains entitle those persons who are on the List to 
act as fishing captains on a vessel with a DML.  Since 1999, the IRP has identified as possible infractions 
163 trips made by vessels with DMLs without a qualified captain, and in 109 of those trips one or more 
intentional sets on dolphins were made.  Evidently, not all Parties have mechanisms to prevent a vessel 
with a DML from departing on a fishing trip without a qualified captain. 

Currently, the only requirement an eligible vessel must satisfy in order to be assigned an observer from 
the On-Board Observer Program is to pay its annual assessment. The practice in the IATTC observer 
program is that, prior to each trip, the observer meets with either the fishing captain or the vessel captain 
(and, if the trip departs from a port where there is an IATTC field office, an IATTC representative) to 
review his duties and responsibilities; in 2002, such meetings took place prior to 77% of the trips covered 
by the IATTC program. The current instructions for IATTC staff and observers do not require 
confirmation at the meeting that the fishing captain on a vessel with a DML is qualified.   

The Secretariat has identified two approaches,  to address this issue. 

1. Allow vessels with DMLs to depart without a qualified captain provided they do not set on dolphins.   

http://www.iattc.org/PDFFiles/AIDCP Dolphin Safe certification system _amended Apr 2003.pdf
http://www.iattc.org/PDFFiles/AIDCP Dolphin Safe certification system _amended Apr 2003.pdf
http://www.iattc.org/PDFFiles/MOP 7 Maintaining qualified captain list Jun 2002.pdf
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This would involve amendments to the annexes of the AIDCP and to the Procedures for maintaining 
the List to clarify that a vessel with a DML is not required to have a qualified captain aboard so long 
as it does not set on dolphins.  If the Parties pursue this option, the Secretariat can draft the 
appropriate amendments for presentation at the next meeting of the Panel.  

2. Ensure that vessels with DMLs are assigned an observer only if the captain is on the List. Since 
departing without an observer is a clear infraction of the AIDCP, this would provide a strong 
incentive to vessel management to ensure they use only qualified captains on vessels with DMLs.  It 
would create an additional obligation for vessel operators and additional work for the national 
authorities and the observer programs.  This would involve amending Annex II of the AIDCP, adding 
a new paragraph, either 10 or 13, as follows: 

“No observer shall be assigned to a vessel with a DML unless the vessel’s fishing captain is on 
the list of qualified captains maintained in accordance with Annex VII (I) e.” 

If option 2 were adopted, procedures would need to be developed to implement this on a practical basis.  
In essence, before an observer is assigned to a trip on a vessel with a DML, the vessel management needs 
to inform the corresponding national authority and observer program, in writing, of the full name of the 
fishing captain for the trip, and it needs to be confirmed that that person is on the List.   A similar 
procedure would be required for option 1: a vessel with a DML that did not intend to set on dolphins 
during a trip would need to indicate its intention in writing, and then the captain would not need to be on 
the List in order for the vessel to be assigned an observer.   

If this is the intention of the Parties, a simple adjustment to the proposed amendment would be needed, 
and it is likely that other amendments to the Annexes would be required, as noted above for option 1. 


